De Calathea; wat is de beste verzorging?

De Calathea is een ideale plant wanneer je graag in de weer bent met planten en het verzorgen ervan. Het hebben van groene vingers is namelijk geen overbodige luxe bij de Calathea en het verzorgen van deze kamerplant is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Alles over deze bijzondere plant lees je in deze blog!

The living plant

Deze kamerplant wordt ‘the living plant’ genoemd en dat is niet voor niets! De bladeren passen zich aan op de hoeveel zonlicht dat ze krijgen. De bladeren gaan ’s ochtends open en gaan ’s avonds weer dicht. Dit komt doordat de bladeren in de ochtend zonlicht krijgen en in de avond niet. Hier passen de bladeren zich op aan, waardoor het lijkt alsof de Calathea leeft!

De ideale omgeving

Oorspronkelijk komt de Calathea uit het Amazonegebied. Dit gebied heeft een vochtige grond en een hoge luchtvochtigheid. Die vochtige grond is na te bootsen door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo zorg je ervoor dat de grond vochtig blijft. Het nabootsen van een hoge luchtvochtigheid is wat lastiger. Je kunt de plant twee keer per week besproeien met water. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid zo gunstig mogelijk is voor de kamerplant én het houdt de bladeren mooi schoon. 

Om terug te komen op de vochtige grond; deze moet wel goed gecontroleerd worden. Dit kun je met je vingers doen of je kunt een watermeter gebruiken. De grond moet vochtig blijven, maar mag ook weer niet té nat zijn. Wanneer de grond te vochtig is, kunnen de wortels van de Calathea gaan rotten. Rottende wortels zijn natuurlijk slecht voor de gezondheid van de plant, dus controleer de vochtigheid van de grond goed!

Staanplaats en verzorgingskaart

Een plek bij het raam op het Noorden is de meest geschikte plek voor de Calathea. Zo krijgt de kamerplant wel nog daglicht, zonder in de volle zon te staan. In de zomer kun je de plant het beste wat Pokon Groene plantenvoeding geven. Zo geef je de plant de beste verzorging. In de zomer kan de Calathea namelijk wat extra aandacht gebruiken. De plant wordt ook geleverd met een verzorgingskaart. Op deze kaart is precies af te lezen wat de beste verzorging is. Als je deze kaart volgt kan het niet misgaan met de Calathea!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips

4 handige tips om goed voorbereid te gaan kamperen

Er bestaan nog steeds erg veel vooroordelen als het over kamperen gaat en dat is jammer. Wie het nog nooit eerder deed, kan er moeilijk een mening over hebben. Wie het wel al deed, zag er meteen de vele voordelen van. Niemand die je zegt hoe jij je vakantie moet doorbrengen, toch is kamperen meer […]

Read More
Tips

Houten ladders

Voor de beste houten ladders moet je bij Van Eldik ladders zijn. De reden hiervoor? Zij maken ze als sinds 1890 zelf in hun eigen werkplaats. Hoe ladders vroeger werden gemaakt Eind 19e, begin 20ste eeuw werden de ladders met de hand gemaakt. Dat betekende dat de vorm van de houten ladder met de hand […]

Read More
Lifestyle Sport Tips

Een overzicht van de voordelen en technieken van manuele therapie

Pijn kan een grote invloed hebben op onze levenskwaliteit. Of je nu gewond of ziek bent, fysiek ongemak beïnvloedt de stemming, mobiliteit, slaappatronen, geheugen en concentratie, en zelfs onze relaties. Veel soorten fysieke pijn valt echter te verhelpen met het gebruik van niet-invasieve technieken zoals fysiotherapie. Fysiotherapeutische disciplines richten zich op de structuren van het […]

Read More