Een overzicht van de voordelen en technieken van manuele therapie

Pijn kan een grote invloed hebben op onze levenskwaliteit. Of je nu gewond of ziek bent, fysiek ongemak beïnvloedt de stemming, mobiliteit, slaappatronen, geheugen en concentratie, en zelfs onze relaties. Veel soorten fysieke pijn valt echter te verhelpen met het gebruik van niet-invasieve technieken zoals fysiotherapie. Fysiotherapeutische disciplines richten zich op de structuren van het lichaam om de pijn te verlichten en te helpen om fysieke aandoeningen beter te beheersen. Manuele therapie is een bekende vorm van fysiotherapie die vaak wordt ingezet tegen de behandeling van pijn. In deze blog geven we je een kort overzicht van hoe manuele therapie in zijn werking gaat als alternatieve behandeling van pijn.

Technieken van manuele therapie

Manuele therapie maakt gebruik van verschillende technieken. Hierbij kan worden gedacht aan het mobiliseren van de weke delen. In deze vorm van behandeling wordt er druk uitgeoefend op zachte weefsels, zoals massage, om fasciale verklevingen in het spierweefsel los te maken, spierspanning te verlichten en de mobiliteit te herstellen.

Bovendien kunnen manuele therapeuten overwegen om gewrichtsmobilisatie uit te voeren. Dit zijn passieve bewegingen toegepast op gewrichten om ze te ontspannen en hun bewegingsbereik te vergroten. Gewrichtsmobilisatie is effectief tegen spierpijn en spierkrampen en de mobilisatie zelf is pijnloos.

Een andere manier is gewrichtsmanipulatie – een passieve, lage amplitude, hoge snelheidsmethode van gewrichtsstimulatie om de mobiliteit van de gewrichten te herstellen en de kans op gewrichtsletsel te verminderen.

Spanning en reactievariatie is een methode om houdings- en structuurproblemen te verbeteren door middel van zachte stretching, met behoud van comfort voor de patiënt. Dit is een zachte aanpak die voornamelijk wordt gebruikt voor acute en kwetsbare lage rugpijn.

De specifieke voordelen van manuele therapie

Manuele therapie kan worden gebruikt in combinatie met andere fysiotherapie en oefentherapieën om de mobiliteit te herstellen en pijn te verlichten binnen een gestructureerd en persoonlijk behandelplan. Hieronder hebben we nog wat belangrijke voordelen op een rijtje gezet: 

  • Manuele therapie helpt de bloedstroom te verhogen. Door het vastzittende gebied te bewegen en te stimuleren, wordt voedselrijk bloed naar het gewonde gebied gepompt om het genezingsproces te bevorderen.
  • Bovendien kan het helpen om gespannen spieren te ontspannen. Deze therapeutische massage bevordert een ontspanningsreactie in spieren die gevoelig zijn voor spanning en verkramping als gevolg van letsel.
  • Manuele therapie biedt tenslotte een beter bewegingsbereik. Door zachte en precieze bewegingen te maken om gewrichten en zachte weefsels te activeren, kan de therapeut de lichaamsfunctie herstellen en de mobiliteit verbeteren.

AHC Fysiotherapie gebruikt veel van deze en andere therapieën om fysieke aandoeningen te beheersen en een persoonlijke behandeling zo aan te passen dat je je beter en gezonder voelt. Bij AHC ben je aan het juiste adres voor fysiotherapie Ypenburg. Je kunt gerust contact opnemen met hun specialisten of online een afspraak maken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sport

De verschillende soorten voetbal dug-outs

Of je nu een casual voetballer bent of een fanatieke fan, je hebt waarschijnlijk veel verschillende soorten dug-outs op het veld gezien. Tegenwoordig kan het moeilijk zijn om alle namen en stijlen van voetbal dugouts die er zijn bij te houden. Wij zijn er om je te helpen! In deze blogpost verkennen we enkele veel […]

Read More
Tips

Houten ladders

Voor de beste houten ladders moet je bij Van Eldik ladders zijn. De reden hiervoor? Zij maken ze als sinds 1890 zelf in hun eigen werkplaats. Hoe ladders vroeger werden gemaakt Eind 19e, begin 20ste eeuw werden de ladders met de hand gemaakt. Dat betekende dat de vorm van de houten ladder met de hand […]

Read More
Sport

Klaar voor het WK Voetbal 2022?

Over 1 week gaat het al van start! Op maandag 21 november speelt het Nederlands Elftal hun eerste wedstrijd. Eén ding is zeker, het gaat spannend worden. Zal Frenkie in vorm zijn? Kunnen we van Ecuador winnen? En is de juiste keeper gekozen? Om het Oranjelegioen zo goed mogelijk te ondersteunen en om helemaal in […]

Read More