Een overzicht van de voordelen en technieken van manuele therapie

Pijn kan een grote invloed hebben op onze levenskwaliteit. Of je nu gewond of ziek bent, fysiek ongemak beïnvloedt de stemming, mobiliteit, slaappatronen, geheugen en concentratie, en zelfs onze relaties. Veel soorten fysieke pijn valt echter te verhelpen met het gebruik van niet-invasieve technieken zoals fysiotherapie. Fysiotherapeutische disciplines richten zich op de structuren van het lichaam om de pijn te verlichten en te helpen om fysieke aandoeningen beter te beheersen. Manuele therapie is een bekende vorm van fysiotherapie die vaak wordt ingezet tegen de behandeling van pijn. In deze blog geven we je een kort overzicht van hoe manuele therapie in zijn werking gaat als alternatieve behandeling van pijn.

Technieken van manuele therapie

Manuele therapie maakt gebruik van verschillende technieken. Hierbij kan worden gedacht aan het mobiliseren van de weke delen. In deze vorm van behandeling wordt er druk uitgeoefend op zachte weefsels, zoals massage, om fasciale verklevingen in het spierweefsel los te maken, spierspanning te verlichten en de mobiliteit te herstellen.

Bovendien kunnen manuele therapeuten overwegen om gewrichtsmobilisatie uit te voeren. Dit zijn passieve bewegingen toegepast op gewrichten om ze te ontspannen en hun bewegingsbereik te vergroten. Gewrichtsmobilisatie is effectief tegen spierpijn en spierkrampen en de mobilisatie zelf is pijnloos.

Een andere manier is gewrichtsmanipulatie – een passieve, lage amplitude, hoge snelheidsmethode van gewrichtsstimulatie om de mobiliteit van de gewrichten te herstellen en de kans op gewrichtsletsel te verminderen.

Spanning en reactievariatie is een methode om houdings- en structuurproblemen te verbeteren door middel van zachte stretching, met behoud van comfort voor de patiënt. Dit is een zachte aanpak die voornamelijk wordt gebruikt voor acute en kwetsbare lage rugpijn.

De specifieke voordelen van manuele therapie

Manuele therapie kan worden gebruikt in combinatie met andere fysiotherapie en oefentherapieën om de mobiliteit te herstellen en pijn te verlichten binnen een gestructureerd en persoonlijk behandelplan. Hieronder hebben we nog wat belangrijke voordelen op een rijtje gezet: 

  • Manuele therapie helpt de bloedstroom te verhogen. Door het vastzittende gebied te bewegen en te stimuleren, wordt voedselrijk bloed naar het gewonde gebied gepompt om het genezingsproces te bevorderen.
  • Bovendien kan het helpen om gespannen spieren te ontspannen. Deze therapeutische massage bevordert een ontspanningsreactie in spieren die gevoelig zijn voor spanning en verkramping als gevolg van letsel.
  • Manuele therapie biedt tenslotte een beter bewegingsbereik. Door zachte en precieze bewegingen te maken om gewrichten en zachte weefsels te activeren, kan de therapeut de lichaamsfunctie herstellen en de mobiliteit verbeteren.

AHC Fysiotherapie gebruikt veel van deze en andere therapieën om fysieke aandoeningen te beheersen en een persoonlijke behandeling zo aan te passen dat je je beter en gezonder voelt. Bij AHC ben je aan het juiste adres voor fysiotherapie Ypenburg. Je kunt gerust contact opnemen met hun specialisten of online een afspraak maken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

De beste allround muurverf? Ga voor Sikkens Alphacryl Pure Mat!

Ontdek de betoverende wereld van muurverf voor binnen met Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, dé matte verf die jouw interieur naar een hoger niveau tilt. Deze unieke verf combineert hoogwaardige kwaliteit met een verbluffende afwerking, waardoor jouw muren egaal mat eruit zien, als nooit tevoren. Of je nu een professionele schilder of een doe-het-zelver bent, […]

Read More
Lifestyle

Hoe werkt een detoxkuur?

Detoxkuren zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Veel mensen streven ernaar hun lichaam te zuiveren en zich gezonder en energieker te voelen. Maar hoe werkt zo’n detox kuur eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een detox kuur en leggen we uit waarom het zo effectief kan zijn voor je algehele […]

Read More
Tips

4 handige tips om goed voorbereid te gaan kamperen

Er bestaan nog steeds erg veel vooroordelen als het over kamperen gaat en dat is jammer. Wie het nog nooit eerder deed, kan er moeilijk een mening over hebben. Wie het wel al deed, zag er meteen de vele voordelen van. Niemand die je zegt hoe jij je vakantie moet doorbrengen, toch is kamperen meer […]

Read More