Een overzicht van de voordelen en technieken van manuele therapie

Pijn kan een grote invloed hebben op onze levenskwaliteit. Of je nu gewond of ziek bent, fysiek ongemak beïnvloedt de stemming, mobiliteit, slaappatronen, geheugen en concentratie, en zelfs onze relaties. Veel soorten fysieke pijn valt echter te verhelpen met het gebruik van niet-invasieve technieken zoals fysiotherapie. Fysiotherapeutische disciplines richten zich op de structuren van het lichaam om de pijn te verlichten en te helpen om fysieke aandoeningen beter te beheersen. Manuele therapie is een bekende vorm van fysiotherapie die vaak wordt ingezet tegen de behandeling van pijn. In deze blog geven we je een kort overzicht van hoe manuele therapie in zijn werking gaat als alternatieve behandeling van pijn.

Technieken van manuele therapie

Manuele therapie maakt gebruik van verschillende technieken. Hierbij kan worden gedacht aan het mobiliseren van de weke delen. In deze vorm van behandeling wordt er druk uitgeoefend op zachte weefsels, zoals massage, om fasciale verklevingen in het spierweefsel los te maken, spierspanning te verlichten en de mobiliteit te herstellen.

Bovendien kunnen manuele therapeuten overwegen om gewrichtsmobilisatie uit te voeren. Dit zijn passieve bewegingen toegepast op gewrichten om ze te ontspannen en hun bewegingsbereik te vergroten. Gewrichtsmobilisatie is effectief tegen spierpijn en spierkrampen en de mobilisatie zelf is pijnloos.

Een andere manier is gewrichtsmanipulatie – een passieve, lage amplitude, hoge snelheidsmethode van gewrichtsstimulatie om de mobiliteit van de gewrichten te herstellen en de kans op gewrichtsletsel te verminderen.

Spanning en reactievariatie is een methode om houdings- en structuurproblemen te verbeteren door middel van zachte stretching, met behoud van comfort voor de patiënt. Dit is een zachte aanpak die voornamelijk wordt gebruikt voor acute en kwetsbare lage rugpijn.

De specifieke voordelen van manuele therapie

Manuele therapie kan worden gebruikt in combinatie met andere fysiotherapie en oefentherapieën om de mobiliteit te herstellen en pijn te verlichten binnen een gestructureerd en persoonlijk behandelplan. Hieronder hebben we nog wat belangrijke voordelen op een rijtje gezet: 

  • Manuele therapie helpt de bloedstroom te verhogen. Door het vastzittende gebied te bewegen en te stimuleren, wordt voedselrijk bloed naar het gewonde gebied gepompt om het genezingsproces te bevorderen.
  • Bovendien kan het helpen om gespannen spieren te ontspannen. Deze therapeutische massage bevordert een ontspanningsreactie in spieren die gevoelig zijn voor spanning en verkramping als gevolg van letsel.
  • Manuele therapie biedt tenslotte een beter bewegingsbereik. Door zachte en precieze bewegingen te maken om gewrichten en zachte weefsels te activeren, kan de therapeut de lichaamsfunctie herstellen en de mobiliteit verbeteren.

AHC Fysiotherapie gebruikt veel van deze en andere therapieën om fysieke aandoeningen te beheersen en een persoonlijke behandeling zo aan te passen dat je je beter en gezonder voelt. Bij AHC ben je aan het juiste adres voor fysiotherapie Ypenburg. Je kunt gerust contact opnemen met hun specialisten of online een afspraak maken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Mangohout in de horeca: hotels en restaurants met karakter

Mangohouten meubels vind je tegenwoordig niet alleen in huiskamers, ook binnen de horecawereld zijn ze steeds meer in trek. Ze voegen niet alleen sfeer en karakter toe, maar bieden ook praktische voordelen. In dit artikel duiken we dieper in de opkomst van mangohout in de horeca en waarom het een geliefde keuze is voor veel […]

Read More
Lifestyle

Winterschoenen voor Dames: Warmte en Stijl voor het Koude Seizoen

Met het dalen van de temperatuur wordt het tijd om de zomerschoenen op te bergen en plaats te maken voor winterschoenen. Voor vrouwen betekent dit het vinden van schoenen die niet alleen de voeten warm houden, maar ook passen bij diverse winter outfits.  Winterschoenen dames: een combinatie van functionaliteit, comfort en mode. In deze blog […]

Read More
Lifestyle

Sofatrends 2023: Een overzicht van de nieuwste stijlen, kleuren en ontwerpen die in dit jaar de markt veroveren.

Ben je klaar voor een frisse wind door je woonkamer? 2023 staat bol van de nieuwe interieurtrends, en het epicentrum van al die vernieuwing is natuurlijk de sofa. Elk jaar heeft zijn eigen charme, unieke stijlen en bijzondere ontwerpen, en dit jaar zet die traditie zich voort. Dus nestel je even op die vertrouwde bank […]

Read More