Je ouders hebben je grootgebracht. Jarenlang hebben ze voor je gezorgd. Gezorgd dat je een dak boven je hoofd had, dat er eten op tafel kwam en je gemotiveerd om naar school te gaan en een diploma te halen. Misschien was jullie contact niet op elk moment even fijn. Ouders zijn er niet om je vrienden te worden, maar ze zijn er om ervoor te zorgen dat jij met een goede basis de wereld aan kan. Dat betekent soms ook een beslissing nemen waar jij het niet mee eens was, maar die wel het beste voor je was op dat moment.
En nu zijn de rollen omgekeerd. Je ouders worden ouder en je ziet dat ze lichamelijk achteruit gaan. Eigenlijk kunnen ze wel wat hulp gebruiken, maar dat willen ze niet.
Eigen regie is belangrijk
Naarmate je ouder wordt is de kans groot dat je beetje bij beetje minder kunt dan voorheen. Dat kan moeilijk te accepteren zijn. Hulp vragen is voor veel ouderen dan ook een drempel. Het is toegeven dat je het niet meer zelf kunt. Wil je jouw ouders graag helpen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze zelf de regie in handen houden. Spreek bijvoorbeeld af dat zij het boodschappenlijstje maken en dat jij het vervolgens haalt en het zware tilwerk voor ze doet. Zo blijven ze nog steeds zelf de baas over wat ze in huis halen.
Als het echt niet meer gaat
Toch kan er een moment komen dat het echt niet langer gaat. Misschien worden je ouders wat vergeetachtig of zelfs dement. Er kan een moment komen dat het krijgen van zorg nodig is, ook als ze dat zelf eigenlijk niet willen. Wat doe je dan? Het geven van onvrijwillige zorg is mogelijk. Dat is zorg tegen de wil van de zorgvrager in. In de Wet zorg en dwang zijn hiervoor alle voorwaarden en regels opgenomen. Wil jij daar alles over weten? Dat kan met de Wet zorg en dwang e-learning, waarin de pittige stof toepasbaar wordt gemaakt. Klik hier voor de e-learning.