Waarom zijn mineralen zo goed voor ons?

Als man wil je bewust en gezond te leven. Je wisselt periodes met rust af met tijden waarin je actief en sportief bezig bent. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is je op het lijf geschreven. Een verantwoorde en gevarieerde voeding hoort hierbij. Je let erop dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Ook eet je voldoende koolhydraten en vetten, maar je let ook op de hoeveelheid, omdat je niet te veel wilt aankomen. Elke maaltijd bevat bovendien genoeg eiwitten. Welke groep voedingsmiddelen hebben we nog niet genoemd? Wat weet je over het belang van mineralen?

Wat zijn mineralen precies?

Je kunt je van de scheikundelessen op school vast nog wel het Periodiek Systeem herinneren. Alle 92 elementen die in de natuur voorkomen, zijn daarop vermeld. Daarnaast zie je ook de elementen die in laboratoria zijn gemaakt, door middel van kernreacties. Losse elementen nemen we niet of nauwelijks tot ons. In ons voedsel komen ze voor in de vorm van verbindingen. Mineralen of zouten, zijn de belangrijkste verbindingen tussen elementen. Neem keukenzout, natriumchloride als voorbeeld. Het is opgebouwd uit het metaal natrium en het giftige gas chloor. Als verbinding, als mineraal, is natriumchloride voor ons onontbeerlijk. 

Het belang van calcium

Ook als we het hebben over calcium, praten we niet over het element calcium, maar over zijn verbindingen. Je lichaam heeft calcium vooral nodig voor het aanmaken van voldoende sterk botweefsel. Ervaar je een calciumgebrek, of beter gezegd, een gebrek aan calciumhoudende mineralen, dan kan dit leiden tot botontkalking. Waarom gebeurt dit? Calcium is in je lichaam bij veel verschillende metabolische reacties betrokken. Zit er onvoldoende calcium in je voeding, dan haalt je lichaam dit uit je eigen botten, met mogelijk desastreuze gevolgen. Hoe krijg je voldoende calcium binnen? Peulvruchten en zuivelproducten zijn beide rijk aan calciumverbindingen.

De rol van magnesium

Ook magnesium krijgen we binnen in minerale vorm. Magnesium is belangrijk voor de stevigheid van je skelet en tanden. Daarnaast speelt het een rol in meer dan 300 fysiologische processen. Je mag gerust concluderen dat je niet zonder magnesium kunt overleven. Gelukkig is ons voedsel in de meeste gevallen voldoende rijk aan magnesiumzouten. Je vindt magnesium onder meer in bananen, graanproducten en bladgroente.

Waar heeft je lichaam fosfor voor nodig?

Fosfor is een ander, uiterst belangrijk element. Ook fosfor krijgen we binnen in minerale vorm. Fosfor zorgt voor stevige botten en tanden en heeft een belangrijke functie in de energievoorziening van je lichaam. Eet je voldoende kaas en andere zuivelproducten? Of hou je meer van peulvruchten en graanproducten? Dan is de kans groot dat je voldoende fosforverbindingen in je voeding hebt. 

Andere belangrijke mineralen 

Er zijn nog veel meer mineralen die voor je lichaam cruciaal zijn. Denk aan ijzer, dat je onder meer nodig hebt voor de hemoglobine in je rode bloedcellen. Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof elke cel van je lichaam kan bereiken. Of denk aan mineralen met zink, dat een rol speelt in het functioneren van je immuunsysteem. Seleen bevordert de vruchtbaarheid bij mannen en ook spoorelementen als chroom mogen in je voeding niet ontbreken. Wil je op zeker spelen? Vul je dieet dan aan met voedingssupplementen, rijk aan mineralen en vitamines. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Hoe werkt een detoxkuur?

Detoxkuren zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Veel mensen streven ernaar hun lichaam te zuiveren en zich gezonder en energieker te voelen. Maar hoe werkt zo’n detox kuur eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een detox kuur en leggen we uit waarom het zo effectief kan zijn voor je algehele […]

Read More
Lifestyle Sport Tips

Een overzicht van de voordelen en technieken van manuele therapie

Pijn kan een grote invloed hebben op onze levenskwaliteit. Of je nu gewond of ziek bent, fysiek ongemak beïnvloedt de stemming, mobiliteit, slaappatronen, geheugen en concentratie, en zelfs onze relaties. Veel soorten fysieke pijn valt echter te verhelpen met het gebruik van niet-invasieve technieken zoals fysiotherapie. Fysiotherapeutische disciplines richten zich op de structuren van het […]

Read More
Lifestyle

Leukste cadeautips voor je vriendin

Het kan best lastig zijn om steeds opnieuw een leuk cadeau voor je vriendin of vrouw te bedenken. Maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Door alleen het gebaar al zijn vrouwen snel blij, maar het kan geen kwaad om toch even je best te doen. Dus mannen let op, want in dit artikel […]

Read More