Zo maak je thuis heerlijke kerst chocolade

Bij kerst horen natuurlijk allerlei lekkernijen: kerststol, zuurstokken en natuurlijk kerstchocolade! Je kan kerst chocolade kopen bij de supermarkt of een groothandel als Gust Royal, maar het is ook leuk om zelf te maken! Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe dit moet.  

Dit heb je nodig 

  • Melk, wit en pure chocolade, de hoeveelheid is afhankelijk van je vormpjes 
  • Chocolademal (silicoon of metaal maakt niet uit). 
  • Kookthermometer 
  • Pan en bakje voor Au bain-marie verwarmen, of een magnetron 
  • Optioneel: Kleurstof in poedervorm 

Stap 1: Chocolade smelten 

Een couverturesmeltbak is de beste manier om chocolade te verwarmen, maar als je deze niet in huis hebt is ook au bain-marie of de magnetron een mogelijkheid (je hebt met het gebruik van de magnetron wel minder controle over de magnetron).  

  • Verwarm 2/3 van de chocolade tot 27 graden. 
  • Als deze chocolade gesmolten is, voeg dan het laatste 1/3 deel van je chocolade toe en roer tot alles goed gesmolten is.  
  • Verwarm daarna de chocolade tot de juiste verwerkingstemperatuur; voor wit is dit 28-29 graden, voor melk 30 graden en voor puur 31 graden.  

Stap 2: Gekleurde chocolade maken 

Wil je kleur toevoegen aan je chocolade? Meng dan de kleurstof samen met de gesmolten witte chocolade. Pak daarna een satéprikker en kleur de vormpjes in met de stompe kant. Dit kan bijvoorbeeld de muts van de kerstman zijn!  

Stap 3: Vorm vullen 

Als je gekleurde chocolade hard geworden is, vul dan de vormpjes met de rest van je gesmolten chocolade. Tik de vormpjes op je werkblad of aanrecht, zo laat je luchtbellen ontsnappen en krijg je mooie, gladde chocolade! 

Stap 4: Laten afkoelen 

Zit de chocolade in de vormpjes? Top! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de chocolade af te laten koelen naar tien tot twaalf graden. Als het hard genoeg is, kan je je zelfgemaakte chocolade uit de vorm tikken! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips

belangrijke extra’s bij een zwembad

Een zwembad in de tuin plaatsen is meer dan alleen een grote waterbak ingraven. Het is juist ook zaak om te zorgen dat alle zaken rondom het bad goed verzorgd zijn. Zo wil je bijvoorbeeld zeker zijn dat je een goede zwembadoverkapping hebt. Daarmee kan je al in grote mate zorgen dat je geen hinder hebt van […]

Read More
Tips

Wat zijn de lekkerste wijnen?

Er zijn eigenlijk geen mannen die niet van wijn houden te vinden. Natuurlijk zal iedere man eerst over bier beginnen, maar als je echt diep van binnen kijkt, dan is wijn toch wel een favoriet. Spaanse rode wijn is een soort die bovenaan veel lijstjes staat. Als je wijn in zijn volle glorie wil ervaren, dan is […]

Read More
Tips

Wat zijn de tuintrends van dit moment?

Tuintrends veranderen continu. Vaak passen deze trends zich aan aan ons leven, maar ook aan het klimaat. Heb je tuinplannen? Houd dan rekening met de volgende tuintrends! De duurzame tuin Deze trend is al een aantal jaren flink aan het groeien, maar gaat naar verwachting nog harder groeien. Wanneer je dit thema belangrijk vindt, is […]

Read More