Ontdek hoe glutathione je cellen en DNA beschermt

Ons lichaam is enorm veelzijdig. Alles wat we nodig hebben om te leven en te functioneren, halen we uit onze voeding. We gebruiken vetten en koolhydraten als energiebron en eiwitten of proteïnen als bouwstof. Dit is nog niet alles. Vitamines, mineralen en spoorelementen nemen we ook tot ons, omdat ze belangrijk zijn in diverse lichaamsprocessen. Veel van deze stoffen kunnen we zelf maken, maar mineralen, spoorelementen en het grootste aantal vitamines moeten voorkomen in ons voedsel, omdat we niet de mogelijkheid hebben ze zelf te creëren. Toch kan het voorkomen dat we net niet genoeg van bepaalde stoffen die we in principe zelf kunnen maken binnenkrijgen. Een van deze stofjes is glutathione. Glutathione heeft een aantal belangrijke functies. Wil je er meer over weten?

Wat is glutathione precies?

Glutathione is de Engelstalige benaming van een stofje dat in goed Nederlands de naam glutathion draagt. Hier gebruiken we beide namen, omdat zowel de Nederlandse als de Engelse benaming ingeburgerd is. Het is een zogenaamde tripeptide. Dat wil zeggen, een eiwit dat uit drie aminozuren is opgebouwd. Bij glutathion zijn dat glutamine, glycine en cysteïne. De ’thio’ uit de naam glutathion verwijst naar een thiol-groep uit het aminozuur cysteïne, waar zwavel in voorkomt. Deze thiol-groep is het biologisch actieve gedeelte van glutathione. Ons lichaam is in staat om zelf glutathion te maken. De bouwstenen, de drie afzonderlijke aminozuren,  komen in vrijwel elke eiwitbron voor.

Waar is glutathione bij betrokken?

Glutathione is betrokken bij een groot aantal lichaamsprocessen en staat bekend als een effectieve anti-oxidant. Het bindt zich onder meer aan diverse verbindingen die voor ons lichaam toxisch zijn. Normaliter worden deze afvalstoffen afgevoerd met onze ontlasting en urine. Doordat glutahion zich aan deze stofjes verbindt, worden ze makkelijker oplosbaar en dus ook sneller en efficiënter af te voeren. Zoals gezegd is je lichaam prima in staat voldoende glutathione aan te maken. Echter, onder bepaalde omstandigheden kun je een tekort aan glutathion ervaren. Dat kan nadelige gevolgen voor je hebben.

Hoe komt het dat je soms onvoldoende glutathion aanmaakt?

Langdurige stress kan een oorzaak zijn van een te lage glutathionespiegel. Ook trauma’s kunnen je lichaam in een toestand brengen die te vergelijken is met langdurige stress, zodat je een te lage aanmaak van glutathion hebt. Uiteraard is de kans op een tekort veel groter als je sowieso te weinig eiwitten in je dagelijkse voeding hebt zitten. Ook infectieziektes zoals de ziekte van Lyme kunnen ervoor zorgen dat je een grotere glutathionbehoefte hebt. Roken is zeer slecht voor je glutathionspiegel en je natuurlijke aanmaak neemt vanaf je dertigste levensjaar ook af. Gelukkig hoeft dit alles geen probleem te zijn. Er zijn namelijk genoeg voedingssupplementen waarmee je een eventueel tekort aan glutathione kunt ondervangen. Hoewel het in de normale situatie niet nodig is om je voedingspatroon met supplementen aan te vullen, kunnen ze in moeilijkere omstandigheden nou net dat steuntje in de rug zijn waardoor je op je oude niveau kunt blijven functioneren.

Waar kan je supplementen met glutathione krijgen?

Een betrouwbare leverancier van voedingssupplementen heeft effectieve supplementen met glutathion, of aminozuur- en eiwitsupplementen waarin de bouwstenen van glutathion in voldoende mate voorkomen..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uncategorized

Alles wat je moet weten over Happy Caps

Happy Caps, je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien ken je het als een fijne substantie voor tijdens een feestje, maar er is meer dan dat. Happy Caps zijn namelijk voedingssupplementen die je helpen om je beter te voelen, zónder de negatieve effecten van fijne substanties. In deze blog lees je alles wat […]

Read More
Uncategorized

Wat zijn de voordelen van badjassen? 

Badjassen heren zijn goed voor meer dan één reden, maar een van de belangrijkste redenen waarom ze een must-have zijn in elk huis, is dat ze je comfort bieden. Vanuit het comfort van je eigen huis zijn er veel manieren om het meeste uit een badjas te halen. De volgende ideeën laten zien hoe nuttig […]

Read More
Uncategorized

Wanneer moet je een incassobureau inschakelen?

Heb je onbetaalde facturen van klanten? Tot nu toe heb je misschien verschillende manieren geprobeerd om schulden bij je debiteuren te innen, maar die manieren hebben geen resultaat opgeleverd. Een incassobureau particulier inschakelen is daarom de volgende stap. Gebruik maken van de diensten van een incassobureau wordt tegenwoordig niet alleen meer gedaan door de overheid […]

Read More